fbpx

In kwestie mishandeling journalist: DA’91 eist publieke afkeuring president

GFC NIEUWSREDACTIE- Op dinsdag 14 december werd dWT-journalist Jason Pinas mishandeld door lijfwachten van de Surinaamse vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk die aanleiding gaf hiertoe.

Deze gewelddadige opstelling vanuit de beveiliging van de vp is absoluut onacceptabel, zegt de politieke orgainsatie DA’91.

Jason Pinas heeft een reputatie opgebouwd van een kritische journalist, die onomwonden vragen stelt aan zij die verantwoording aan het volk verplicht zijn af te leggen.

De gepleegde handelingen zijn niet alleen te typeren als immoreel en onwettig tegenover de persoon maar ook een gruwelijke schending van de vrije meningsuiting”.

“Een vrije en degelijke pers zijn essentieel voor een goed functionerende democratie. Zonder vrije media kan de bevolking geen geïnformeerde keuze maken bij verkiezingen, kan ze niet toezien op de politieke besluitvorming en is het onmogelijk om een rol te spelen op het openbare forum. Het is van groot belang dat de daders snel worden geïdentificeerd en voor het gerecht worden gebracht.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: (VIDEO)Politica Simons slaat voorzitter op elegante wijze ‘Knock-out’! Kunnen Santokhi en Brunswijk in de leer?

Bijzonder belangrijk is dat de president zijn verantwoordelijkheid neemt en dit gedrag tegenover “het geweten van het volk” ten strengste afkeurt!

BEKIJK OOK
Milieubewustzijnssessies voor jonge Miss-kandidaten

Voorts hoort hij namens de regering zijn verontschuldigingen aan te bieden aan Jason Pinas, aan de Vereniging van Journalisten in het bijzonder en het Surinaamse volk.

De president moet nu de garantie bieden dat Suriname geen ruimte heeft voor dergelijk gedrag. Uitblijven hiervan zal zowel nationaal als internationaal consequenties hebben.

Er moet een diepgaand en onafhankelijk onderzoek plaatsvinden waarvan de bevindingen in volle openheid met de samenleving worden gedeeld en keiharde consequenties volgen voor de schuldigen.

DA’91 tekent andermaal aan dat personen met een gebrek aan democratische inborst en gebrek aan respect voor de mensenrechten geen plek verdienen in het bestuur van ons land. DA’91 heeft hier vanaf haar oprichting op gewezen.

De consequenties van het toch faciliteren van deze personen zijn schandalig en vernietigend voor onze democratie, rechtsstaat, kortom voor onze totale Samenleving. Suriname verdient beter, zegt Angelic del Castilho, voorzitter DA’91.

Foto: President Chandrikapersad Santokhi, naast hem vicepresident Ronnie Brunswijk, voor de formatie van de huidige regering in mei 2020.