Implementatie BTW behoeft aandacht, blijkt uit peiling bedrijfsleven

GFC NIEUWSREDACTIE- Een recent gehouden peiling binnen het Surinaams bedrijfsleven heeft aangetoond dat de ervaringen met betrekking tot het terugontvangen van Bruto Toegevoegde Waarde (BTW) variëren.

Terwijl sommige bedrijven een soepel en efficiënt proces ervaren, hebben anderen te maken met vertragingen, gebrek aan communicatie en onbekendheid.

Bovendien zijn er specifieke BTW-issues die per sector verschillen, zoals de verleggingsregeling, het kasstelsel, zakendoen met buitenlandse bedrijven, vrijstellingen, BTW-percentages en facturatieproblemen.

Het is cruciaal dat bedrijven goed geïnformeerd zijn over het BTW-teruggaveproces en dat de belastingdienst zorgt voor consistente en transparante communicatie.

Verbetering van BTW-implementatie

OOK INTERESSANT
Illegale Braziliaanse verdachte gearresteerd na gewapende beroving in Surinaams hotel

Op basis van de feedback uit het bedrijfsleven is gebleken dat de implementatie van de BTW aandacht behoeft. Hoewel de regering aanvankelijk een “grace period” van 6 maanden had toegezegd, is deze periode inmiddels verstreken. Het is daarom van essentieel belang dat bedrijven zich kunnen houden aan de BTW-regeling en op de hoogte zijn van de vereisten en procedures.

Om verdere ondersteuning te bieden, heeft de VSB (Vereniging van Samenwerkende Bedrijven) in samenwerking met USAID besloten om vervolgsessies te organiseren.

Tijdens deze sessies wordt per sector de BTW-positie bepaald en wordt de verdere implementatie versterkt. Deze initiatieven zijn gericht op het verbeteren van het begrip en de naleving van de BTW-regeling, met als uiteindelijk doel het verminderen van problemen en het vergroten van de efficiëntie voor bedrijven.

OOK INTERESSANT
In Suriname lopen corruptieschandalen meestal met een sisser af

BTW-sessies ter ondersteuning van bedrijven

De geplande BTW-sessies zullen op de volgende data plaatsvinden: 24 juli, 31 juli, 7 augustus en 14 augustus. Tijdens deze sessies zullen bedrijven de gelegenheid hebben om hun vragen en zorgen met betrekking tot BTW-teruggave en -implementatie te bespreken.

De sessies worden verzorgd door Roy Rijger, een ervaren fiscalist op het gebied van BTW.