fbpx

‘Ik mag Hitler wel’: Kanye West prijst nazi tijdens bizar Alex Jones-interview

GFC NIEUWSREDACTIE- De in ongenade gevallen rapper Kanye West gaf toe dat hij van Hitler houdt toen hij en Holocaustontkenner Nick Fuentes werden geïnterviewd door de rechtse complottheoreticus Alex Jones op Infowars.

West, die is gedumpt door adidas, GAP en Balenciaga na een reeks antisemitische opmerkingen, prees de nazi-leider herhaaldelijk tijdens zijn optreden in de show op donderdagochtend.

“Ik hou van joodse mensen, maar ik hou ook van nazi’s”, zei hij daar. Toen Jones opwierp dat hij het niet zo voor nazi’s heeft, zei West ook nog dat hij van Hitler houdt. Daarna deelde de rapper ook nog een hakenkruis op Twitter, waarna zijn account daar geblokkeerd werd.

Kanye West – die officieel als Ye door het leven gaat – had zich op een opmerkelijke manier uitgedost voor de uitzending van het extreemrechtse platform Infowars. Zo was zijn gezicht volledig verscholen achter een masker. Hij ging daarmee geen onderwerp uit de weg.

“Iedere mens heeft iets van waarde”, zei de Amerikaanse rapper. “Ook Hitler werd christelijk geboren. Ik zie ook goede dingen aan Hitler. Deze man heeft de snelwegen uitgevonden. Net als de microfoon, waarvan ik als muzikant gebruik maak. Je mag niet luidop zeggen dat hij ooit iets goeds heeft gedaan, en daar ben ik helemaal klaar mee.”

Toen Jones vervolgens naar een reclameblok wilde overschakelen en opmerkte dat hij niet van nazi’s hield, kwam Ye tussenbeide. “I love him”, zei de ex van Kim Kardashian. Ook maakte hij antisemitische grapjes over de Israëlische politicus Benjamin Netanyahu.

BEKIJK OOK
Dave Bautista krijgt nooit romantische komedieaanbiedingen: 'Ben ik zo onaantrekkelijk?

Na de advertenties benadrukte Ye dat “we moeten stoppen met de nazi’s steeds opnieuw te beledigen”. “Ik hou niet van het woord ‘kwaad’ naast nazi’s”, zei hij. “Ik hou van joodse mensen, maar ik hou ook van nazi’s.” In één adem ontkende hij de Holocaust. “Ze zeggen dat hij zes miljoen mensen gedood heeft, dat is feitelijk incorrect.”

De Amerikaanse entertainmentsite TMZ schrijft dat Kanye duidelijk “een ernstige zenuwinzinking” heeft. Op Twitter wordt heftig gereageerd op de uitspraken van Ye. Sommigen menen dat presentator Alex Jones misbruik maakt van de wankele geestelijke gezondheid van Kanye West – Ye gaf eerder al toe een bipolaire stoornis te hebben -, anderen hekelen het antisemitisme dat West tentoonspreidt.

Na de uitzending van de podcast deelde West op Twitter ook nog een hakenkruis met een Davidster erin verwerkt. Om te tonen dat hij iedereen graag ziet, aldus West. Maar dat was niet naar de zin van Twitter-topman Elon Musk, die zijn account liet blokkeren. “Ik wil duidelijk maken dat dit account geschorst is vanwege het aanzetten tot geweld”, reageert hij op tweets van mensen die uitleg vragen.

Het is niet duidelijk hoelang de schorsing van kracht blijft. Schorsingen op Twitter gelden volgens de website van het bedrijf voor 12 uur tot 7 dagen, afhankelijk van de ernst van de overtreding.