Nieuw onderzoek: verhoogd risico op mondkanker bij jonge mensen die orale seks hebben

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie heeft aangetoond dat mensen die vanaf jonge leeftijd meer orale seks hebben, een hoger risico lopen op mondkanker.

Uit het onderzoek bleek dat degenen die 10 of meer orale sekspartners hadden 4,3 keer meer kans hadden om mondkanker te krijgen.

Ze ontdekten ook dat het risico op humaan papillomavirus (HPV) gerelateerde mond- en keelkanker hoger was onder die jongeren die meer orale seks hadden met meer verschillende mensen uit hun jeugd.

De studie, die maandag in het tijdschrift Cancer werd gepubliceerd, werd uitgevoerd door de wetenschappers van de Johns Hopkins University.

Ze vroegen 508 mensen om de details van hun seksleven te onthullen. Onder die mensen waren 163 mensen die orofaryngeale kanker hadden opgelopen – een bepaald type kanker dat het midden van de keel, de achterkant van de tong en de amandelen aantast.

Eerder onderzoek had uitgewezen dat mannen vier keer meer kans hebben op het ontwikkelen van HPV-gerelateerde kanker die verband houdt met orale seks dan vrouwen.

Dit meest recente onderzoek wees uit dat degenen die met orale seks vóór de leeftijd van 18 jaar begonnen, het risico op kanker met 80 procent verhoogden, vergeleken met degenen die begonnen na de leeftijd van 20 jaar.

Het risico van de bovengenoemde orofaryngeale kanker werd volgens de studie bijna verdrievoudigd onder degenen die in elk decennium meer dan vijf orale sekspartners hadden sinds ze seksueel actief werden.

Experts noemen de bevindingen ‘schokkend’.

Een mondhygiënist zei: “Dit onderzoek is ongelooflijk zorgwekkend, maar een dat niet als een verrassing komt. Er zijn de laatste jaren steeds meer gevallen geweest die HPV in verband brengen met mondkanker bij jonge mensen, zozeer zelfs dat het alcohol en roken als een risico zou kunnen vervangen.”

“Momenteel is ongeveer een op de vier mondkankers en een derde van alle keelkanker gerelateerd aan HPV, maar bij jongere patiënten zijn de meeste keelkanker nu HPV-gerelateerd. Deze risicofactor zou patiënten moeten aansporen om regelmatig hun tandartspraktijk te bezoeken voor orale kankerscreening.”

“Mensen moeten zich bewust zijn van seksuele activiteiten en de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Als u zich zorgen maakt over HPV, zorg er dan voor dat u uw huisarts raadpleegt en regelmatig uw tandarts, mondhygiënist of therapeut bezoekt.”

Dr. Hunter Handsfield, emeritus hoogleraar geneeskunde aan het Centrum voor AIDS en SOA van de Universiteit van Washington, zei tegen Health Day: “Niemand mag dit opvatten als ‘geen orale seks hebben’.

“En wat geen enkele studie heeft kunnen beantwoorden, is: als ik een jongere adviseer om orale seks te vermijden, verlaag ik dan haar risico op keelkanker? De beste manier om HPV-gerelateerde kankers te vermijden, is via het HPV-vaccin, zei hij.

De beste tijd om je te laten vaccineren is voordat je seksueel actief wordt, volgens het onderzoek, dus het wordt aanbevolen voor mensen tussen de 12 en 13 jaar, evenals mannen die seks hebben met mannen.

Overige berichten

Add Comment