fbpx

Haïtiaanse politie krijgt steun van de VS

GFC NIEUWSREDACTIE- De Verenigde Staten (VS) zullen de steun aan de Haïtiaanse politie opvoeren in haar strijd tegen gewapende bendes.

Washington zal ook de levering van hulpgoederen versnellen aan het land dat lijdt aan een verlammend tekort aan basisgoederen als gevolg van een bendeblokkade van een belangrijke brandstofterminal.

Haïtiaanse bendes hebben een maand lang de distributie van diesel en benzine verhinderd, bedrijven en ziekenhuizen verlamd en tekorten aan basisgoederen, waaronder water, veroorzaakt, net terwijl het land worstelt met een nieuwe uitbraak van cholera.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw visumbeperkingsbeleid opgesteld dat gericht is op degenen die de bendes steunen en heeft een kustwachtschip gestuurd om de Haïtiaanse wateren te patrouilleren.

BEKIJK OOK
Amerikaanse basketbal­ster Brittney Griner vrijgelaten na gevangenenruil

Amerikaanse functionarissen die verslaggevers informeerden, zeiden dat Washington geen troepen naar het eiland zou sturen, ondanks oproepen van de Haïtiaanse regering voor een internationale strijdmacht.

“We werken eraan om de komende dagen veiligheidshulp aan de Haïtiaanse nationale politie te vergroten en in te zetten om hun capaciteit te versterken om bendes te bestrijden en een stabiele veiligheidsomgeving te herstellen”, zei minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. “We zullen de levering van extra humanitaire hulp aan de bevolking van Haïti versnellen.”