fbpx

Grondenrechtenvraagstuk binnen maand op agenda DNA

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi heeft aangegeven dat binnen regeringstop besloten is prioriteit te geven aan het grondenrechtvraagstuk van de binnenlandbewoners van Suriname.

Hij heeft toegezegd dat de regering het zal bewerkstelligen dat dit vraagstuk binnen een maand op de agenda van het parlement komt en wordt behandeld. Ook het vraagstuk van grondconversie zal worden behandeld.

Het staatshoofd vindt het noodzakelijk dat de randvoorwaarden die cruciaal zijn voor de ontwikkeling en bescherming van alle bevolkingsgroepen, in het bijzonder zij die in stamverband leven, in place worden gebracht.

Santokhi heeft deze kwestie kenbaar gemaakt tijdens zijn toespraak op het paleis bij de viering van de Dag der Marrons op 10 oktober. “Als we kijken naar het verleden, dan zien we dat er strijd geleverd moest worden om te komen tot vrijheid. Zo is er voor de totstandkoming van de vredestraktaat in het kader van 10 oktober strijd geleverd.”

BEKIJK OOK
Inter-Guyanese spelen: Suriname volleybalkampioen

“Belangrijk is dat deze mijlpaal in eenheid en wijsheid is bereikt. Zo ook moeten wij er nu voor zorgdragen dat wij de ontwikkeling van het land ter hand nemen. Daarbij staan gelijke rechten op het gebied van onderwijs, volksgezondheid en alle andere gebieden centraal. Net zoals er is gezorgd voor stabilisatie van de economie, door middel van maatregelen, zo kan dat ook voor het onderwijs en alle andere sectoren. Gefaseerd en gestructureerd kunnen wij in eenheid onze eigen natie ontwikkelen.”

De president zegt onder de indruk te zijn van de vooraanstaande posities die marronbroeders en zuster in de afgelopen jaren hebben ingenomen in de samenleving. Hij benadrukt dat elke bevolkingsgroep in dit land moet kunnen groeien en zich dient te ontwikkelen.