Readytex Art Gallery organiseert groepsexpositie ‘UDUBAKI part two’

GFC NIEUWSREDACTIE- Readytex Art Gallery (RAG) in Suriname start het jaar met een nieuwe expositie, getiteld UDUBAKI part two.

Vanaf 7 januari presenteren zij hiermee het vervolg van haar kunstmanifestatie in het jaarlang project: ALAKONDRE: A space in time.

Met UDUBAKI part two richt curator-in-residence Miguel Keerveld zich op beelden en/of sensaties die verwijzen naar het vrouwelijke en herinneren aan het innerlijk kind.

Vanuit deze thema’s selecteerde hij voor de maand januari werk van de bij de gallery aangesloten kunstenaars Hanka Wolterstorff, Paul Chang, Reinier Asmoredjo, Rinaldo Klas, Roddney Tjon Poen Gie en Wilgo Vijfhoven; tevens werk van gastkunstenaars: Danasion Akobe (aka Dona), Humphrey Tawjoeram en Lola Ankarapi.

De ‘local master’ deze maand is Kit-Ling Tjon Pian Gi. Bijzonder is dat in deze expositie werk van Remy Jungerman te zien is.

RAG heeft gemeend haar waardering voor zijn oeuvre te tonen door hem voor deze expositie als erekunstenaar op te nemen. Ook dit deel van UDUBAKI bouwt voort op artistieke onderzoekingen en conversaties over de rol van ‘Alakondre’ in Surinaamse kunst.

UDUBAKI part two maakt Miguel vanuit de gedachte I kroywara I: ik loop met jou en jij loopt met mij. Zijn inspiratie komt van de term en praktijk koiwara van de Kariña, een Caribische Inheemse gemeenschap die vuur gebruikt in rituelen tijdens het bewerken van hun landbouwgronden.

Een van die rituelen is koiwara, een familieritueel uitgevoerd door moeders en kinderen, waarbij houtstapels van onvoldoende verbrande boomstammen en takken nogmaals worden verbrand.

Miguel selecteerde werken van bovenstaande kunstenaars gebaseerd op deze inspiratie en de vraag: In hoeverre zijn vrouwen en kinderen terugkerende elementen in de Surinaamse beeldtaal?

Eenieder is uitgenodigd om UDUBAKI part two te bezoeken van 7 januari tot en met 29 januari tijdens de reguliere openingstijden van de galerie, van maandag – vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur.