fbpx

Geldzorgen? Laat alvast die duurste smartphones en tv-abonnement met 200+ kanalen liggen

INGEZONDEN– Het valt mij regelmatig op hoe de mensen met de grootste geldzorgen vaak de mooiste smartphones hebben.

Sterker nog, ze hebben soms zelfs de neiging om andere mensen belachelijk te maken omdat ze nog rondlopen met een ‘oude’ Nokia.

Fascinerend. En weet je wat? Geldzorgen worden niet altijd veroorzaakt door te weinig geld. Ze worden veroorzaakt door lekkage van het geld dat er is. Het gaat er niet zozeer om hoeveel geld je hebt. Het gaat erom wat je met je geld doet.

Begin met het maken van een overzicht. Zorg dat je exact weet hoeveel er in komt en hoeveel eruit gaat. Maak een lijst van alle abonnementen, verzekeringen en andere maandelijkse en jaarlijkse terugkerende uitgaven.

Bereken voor iedere kostenpost wat dit je kost per jaar. Hoeveel kost je smartphone je per jaar, gedurende de looptijd van het abonnement? Inclusief aanschafprijs, abonnement, gemiddelde kosten waarvoor je te veel belt, eventuele verzekering etc.

Kijk héél kritisch naar deze lijst. En dan bedoel ik héél kritisch. Wat als je absoluut alles wat enigszins overbodig is moest schrappen, wat zou je schrappen?

Als je geldzorgen hebt, dan heb je geen duur tv-abonnement nodig met 200 zenders. Nee, niet. Echt niet. Die zenders gaan je nooit zoveel plezier bezorgen als een leven zonder geldzorgen doet.

OOK INTERESSANT
Informatiesessie slavernijverleden voor Surinaams parlement

Soms moet je even iets laten. Soms wil je iets en kun je het niet doen of kopen. Of kun je het wel, maar is het niet verstandig. Dat is soms even moeilijk. Zoek afleiding en probeer het los te laten. Een leven zonder zorgen is fijner en waardevoller dan een ‘hoge status’ vanwege mooie spullen.

Als je al je geld uitgeeft aan dure merkkleding, luxe apparaten en geweldige schoenen – en vervolgens geldzorgen hebt – dan ben je niet succesvol. Dan kom je over als iemand die erg onzeker is over zichzelf.

Het leven wordt niet per definitie beter als je meer geld hebt. Het leven wordt ook niet per definitie slechter als je minder geld hebt. Het is maar net hoe je ermee om gaat.

B. Nathoenie

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Hoe ga je om met jonge meisjes die sexy filmpjes plaatsen op social media?