Hoe ga je om met jonge meisjes die sexy filmpjes plaatsen op social media?

INGEZONDEN– Het online gedrag van kinderen, en dan vooral het verliezen van grip daarop, blijft voor veel ouders moeilijk.

Tegenwoordig zijn jongeren fanatiek aan het TikTokken geslagen en zetten ze ook ’sexy’ filmpjes online die wat vele ouders betreft een grens over gaan.

Een moeder zei onlangs: Ik schrok me rot toen ik weer eens keek op het TikTok-account van mijn dochter. Haren verleidelijk opgestoken, een knoop in haar hemdje zodat haar blote buik te zien is, zwaar opgemaakt… En vervolgens in korte dansfilmpjes verleidelijk in de camera kijken en bewegingen maken waar ik mij als moeder ontzettend ongemakkelijk bij voel.”

Dit gedrag is natuurlijk begrijpelijk. Pubers zijn op ‘ontdekkingsreis’ en als ouder moet je weten hoe daarmee om te gaan en aan te pakken.

Omdat het puberbrein nog niet goed in staat is in oorzaak en gevolg te denken, is het wel degelijk terecht dat jij je als ouder wilt mengen in het online gedrag van je kind. Sommige dingen in het puberbrein stroken ook niet met elkaar: misschien wil dit meisje wel als sexy gezien worden, maar op die manier ook benaderd worden is een ander verhaal.

Door haar te verbieden dit soort filmpjes op TikTok te zetten, bereik je waarschijnlijk alleen maar een averechts effect. Je kunt haar beter een spiegel voorhouden door een omweg te gebruiken. Haal bijvoorbeeld een recent geval in de media aan, waarbij beeldmateriaal van een leeftijdsgenoot in verkeerde handen is gekomen. Dat kan ook met haar gebeuren.

Of bekijk samen het account van een ander meisje dat zich op deze manier profileert en vraag haar wat ze daarvan vindt. Je kunt haar ook vragen een blik op de toekomst te werpen: zou ze nog steeds achter haar filmpjes staan als ze later, als ze 25 is, terugkijkt op haar oudere posts?”

Je moet wel echt uitkijken met het afkeuren van je dochter op deze leeftijd. Hoe harder je haar veroordeeld, hoe meer ze zich gaat afzetten. Het kan heel goed zijn dat ze veel goede reacties krijgt op haar filmpjes en dat jongens haar cool vinden.

Dat geeft haar een goed gevoel. Als jij haar gedrag afkeurt, zal ze nog meer geneigd te zijn terug te gaan naar dat goede gevoel. Het laatste wat je wilt, is dat ze zich afsluit van je.

UMA Suriname

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Is een vrouw die steeds ‘sexy’ gekleed gaat ordinair?

Overige berichten