fbpx

Fiona versterkt zich tot orkaan van categorie 1 en trekt richting Puerto Rico

GFC NIEUWSREDACTIE- Fiona heeft zich versterkt tot een orkaan van categorie 1 en bereikt aanhoudende winden van 80 km/h met windstoten tot 100 km/h, terwijl deze in het Caribisch gebied ongeveer 50 mijl ten zuiden van Puerto Rico kolkt.

De bedreigingen van overstromingen en modderstromen meldt het National Hurricane Center.

De gevolgen van de storm zijn al merkbaar: ten minste één sterfgeval is gemeld in Basse-Terre op het Franse grondgebied van Guadeloupe.
In Puerto Rico – waar meer dan 310.000 klanten vanaf 10.45 uur zondag zonder stroom zaten, is de plotselinge overstroming al begonnen, zei de National Weather Service.

BEKIJK OOK
Ziekenhuizen in Haïti bereiden zich voor op sluiting vanwege tekort brandstof

De orkaan – de derde van het Atlantische orkaanseizoen 2022 – strijkt neer op Puerto Rico ten zuiden van de stad Ponce, aldus het orkaancentrum.

Zware regen en tropische stormkrachtwinden treffen al de Amerikaanse Maagdeneilanden en een groot deel van Puerto Rico.

“Extra versterking wordt voorspeld in de komende 48 uur, terwijl Fiona zich verplaatst in de buurt van Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en over de zuidwestelijke Atlantische Oceaan”, aldus het orkaancentrum.

“Orkaancondities worden vandaag verwacht op Puerto Rico en worden vanavond en maandag verwacht in delen van de oostelijke Dominicaanse Republiek.”