Export groenten vanaf 15 oktober weer mogelijk

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Suriname is in samenwerking met haar afdeling National Plant Protection Organization (NPPO) bezig de voorbereidingen voor het openstellen van de groenten export naar Europa af te ronden.

Suriname heeft de export van pepers, boulanger, antroewa en bitawiwiri tijdelijk moeten opschorten vanwege het hoog aantal afkeuringen van zendingen die met quarantaineplagen in de EU werden onderschept.

Om de exporten weer mogelijk te maken zijn adequate trainingen verzorgd aan een groep inspecteurs, door voornamelijk buitenlandse deskundigen, om zodoende de procedures voor export te kunnen herzien en waar nodig bij te werken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouwen die hun urine inhouden om tot hoogtepunt te komen tijdens plassen lopen grote kans op incontinentie

Naast deze trainingen is door het Centrum Landbouwkundig Onderzoek Suriname (CELOS) onderzoek verricht naar onder andere de behandeling van de geoogste producten waarvan de resultaten nader geanalyseerd worden.

De voorlopige resultaten zijn hoopgevend waardoor de groenten exporteurs de komende week door minister, Parmanand Sewdien, ontvangen zullen worden voor nadere mededelingen en instructies.

Het ministerie van LVV streeft ernaar te allen tijde de exporthandel te waarborgen, waarmee afzetgarantie aan de producenten gegarandeerd is.

Het ministerie hoopt dat de export van boulanger, antroewa, peper en bitawiri naar de Europese markt vanaf 15 oktober weer mogelijk zal zijn.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER