fbpx

“Excuses voor het slavernijverleden zonder rechtsherstel zijn geen excuses”

GFC NIEUWSREDACTIE– In een open brief aan de Nederlandse regering en het kabinet zet de voorzitter van politieke partij Ubuntu Connected Front (UCF), Regillio Vaarnold, uiteen dat excuses voor het slavernijverleden alleen waarde hebben wanneer die onvoorwaardelijk worden uitgesproken.

Onvoorwaardelijk betekent excuses zonder beperkingen voor rechtsherstel. Vaarnold: “Excuses zonder ethisch, historisch, educatief, financieel, sociaal-economisch of cultureel rechtsherstel zijn geen excuses.”

Mensenrechtenjurist Vaarnold wijst er in de brief op dat slavernij en de slavenhandel door de VN zijn bestempeld als een misdaad tegen de menselijkheid en dat zonder herstelmaatregelen -waaronder herstelbetalingen- racisme gericht tegen burgers van Afrikaanse afkomst zal blijven bestaan.

Volgens Vaarnold zijn de huidige regering en het kabinet vaak genoeg op het belang van rechtsherstel gewezen en zijn zij medeverantwoordelijk voor het laten voortduren van de negatieve impact van het slavernijverleden op de Afrikaanse diaspora-gemeenschap.

Met de brief wil UCF de regering en het kabinet duidelijk maken dat de regering en het kabinet meer tijd zal moeten uittrekken om het voornemen tot excuses voor alle betrokkenen in de geest van Ubuntu tot een succes te laten zijn.

BEKIJK OOK
President roept jarige CLAD op uitdagingen aan te gaan

Ubuntu Connected Front (UCF) behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 een absolute meerderheid op St. Eustatius bij de Tweede Kamerverkiezingen (50,5 van de stemmen). Dekolonisatie staat op haar ‘Black Agenda’ als onderdeel van het partijprogramma waarin wordt opgeroepen tot dekolonisatie en transformatie binnen structuren en systemen in het Koninkrijk om systemisch racisme te bestrijden.

De erkenning van de impact en erfenis van de Nederlandse trans-Atlantische slavenhandel en kolonisatie is onderwerp van discussie in Nederland. Nederlandse Afrikanen in de diaspora vragen de regering om excuses voor het slavernijverleden, roepen op tot herstelrecht en om 1 juli (Keti Koti / Emancipatiedag) uit te roepen tot nationale herdenkingsdag.

De volledige open brief is hier te lezen.