Ex-Hondurese president Juan Orlando Hernandez uitgeleverd aan de VS

GFC NIEUWSREDACTIE- De Amerikaanse regering heeft donderdag de aanklacht bekendgemaakt tegen de voormalige Hondurese president Juan Orlando Hernandez.

Hij is aangeklaagd voor deelname aan een samenzwering voor de invoer van cocaïne en aanverwante vuurwapendelicten. Hernandez is intussen uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS).

De aanklacht die door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd bekendgemaakt, betekende een verbluffende val uit de gratie voor de voormalige bondgenoot van Washington die de Centraal-Amerikaanse natie leidde van 2014 tot januari 2022.

Federale aanklagers in Manhattan zeiden dat Hernandez miljoenen dollars ontving van drugshandelorganisaties, waaronder van de voormalige leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel, Joaquin “El Chapo” Guzman, en dat hij die fondsen gebruikte om zichzelf te verrijken en zijn politieke campagnes te financieren.

In ruil daarvoor boden Hernandez en andere Hondurese functionarissen drugshandelaren bescherming tegen onderzoek en arrestatie, gaven ze toegang tot wetshandhaving en militaire informatie en verhinderden ze volgens de aanklacht hun uitlevering aan de VS.

Foto: The Guardian

OOK INTERESSANT
Suriname erkent groeiende urgentie van mentale gezondheid en roept op tot actie in Mental Health Month