Elite Surinamers zijn in Nederland wel nederig

GFC LIFESTYLEREDACTIE– Het is een bekend fenomeen: Surinamers die zeer hoge functies in eigen land bekleedden en behoren tot de absolute elite, accepteren in Nederland banen die zij in Suriname nooit zouden overwegen.

Een specialist in carrièretransities woonachtig in Amsterdam biedt GFC Lifestyle inzicht in deze opvallende trend.

Volgens de deskundige is de primaire drijfveer voor deze aanpassing de financiële zekerheid. Nederland biedt, ondanks de lagere status van de banen, vaak hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden dan in Suriname.

OOK INTERESSANT
Moeder uit Paramaribo huilt dagen achtereen omdat dochter(19) haar vriendin dumpt

Daarnaast spelen volgens haar culturele verschillen een belangrijke rol.

“In Suriname hecht men veel waarde aan status en hiërarchie,” legt de expert uit.

“Maar hier in Nederland wordt werk op alle niveaus gewaardeerd. Dit verschil in culturele perceptie maakt het gemakkelijker voor immigranten om rollen met een lagere status te accepteren.”

OOK INTERESSANT
Gezinsplanning in tijden van crisis: Een belangrijke overweging

De kenner benadrukt ook de impact van het immigratieproces zelf: “Immigratie kan een zeer nederigende ervaring zijn. Men kan zich gedwongen voelen concessies te doen en pragmatische keuzes te maken.”

Toch, ondanks de uitdagingen en veranderingen, blijven deze individuen bijdragen aan zowel de Surinaamse als de Nederlandse samenleving, vaak door hard werken in welke rol dan ook beschikbaar is.

Foto ter illustratie.