Economische en culturele samenwerking met Ghana wordt versterkt

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, had vandaag vanuit Houston, VS, een eerste kennismakingsgesprek met zijn collega-minister Shirley Ayorkor Botchwey, minister van Buitenlandse Zaken en Regionale Integratie van Ghana.

Beide ministers erkenden dat de relatie tussen de beide landen een unieke is, die ver teruggaat in de historie Ghana en Suriname.

In het verleden zijn betrekkingen met name met het Ashanti Koninkrijk sterk onderhouden, hetgeen heeft geresulteerd in een bezoek aan Suriname van Zijne Majesteit, Otumfuo Osei Tutu II, Ashanti Koning.

Minister Ramdin geeft aan dat in feite er sprake is van een familie relatie tussen onder andere de marron gemeenschappen in ons land en de verschillende stammen in Ghana.

In vele opzichten hebben onze landgenoten de tradities, gewoonten en rituelen in oorspronkelijke staat behouden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Man (39) heeft relatie met meer dan 30 vrouwen voor geld

Het ligt in de bedoeling om ook deze culturele samenwerking op een gestructureerde manier verder inhoud te geven, in het kader van de versteviging van de bilaterale relaties.

Ministers Ayorkor en Ramdin zijn ook overeengekomen om de samenwerkingsagenda in de komende maanden te evalueren en uit te breiden, zodat met name op het stuk van de politieke consultaties en economische samenwerking regelmatig overleg kan plaatsvinden.

Minister Ramdin heeft zijn collega uitgenodigd Suriname te bezoeken en de intentie is nog voor eind van het jaar dit bezoek te realiseren.

Hierbij wordt ook naar gestreefd om een diplomatieke missie in ons land te realiseren. Suriname heeft sinds april 2019 een volwaardige ambassade in Ghana.

“Ik vind het belangrijk dat wij een sterke relatie met Afrika opbouwen en alzodanig speelt de Ambassade in Accra, de hoofdstad van Ghana, een belangrijke rol.”

“Ik denk dat het ook goed is op hoog niveau wederzijdse bezoeken af te leggen, met name om de culturele betrekkingen hechter te maken.”

“Het historisch feit dat ons land voor het eerst een vertegenwoordiger van de marron gemeenschap als Vice President heeft, is Ghana zeker niet ontgaan”, zegt minister Ramdin.

Overige berichten