fbpx

DNA-lid Sampie uit bezorgdheid: Spuipoorten Afobaka waterkrachtcentrale ingaande 10 december weer open

GFC NIEUWSREDACTIE- Volksvertegenwoordiger Edgar Sampie is ernstig bezorgd over mededelingen van Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) dat per 10 december de spuipoorten van de Afobaka waterkrachtcentrale wederom opengaan.

“Ze gaan de mensen weer ‘overspoelen’ met water,” zegt hij. Vanaf december 2021 – midden 2022 waren diverse gebieden in het gebied ten gevolge van het spuien van het water. De mensen verloren hun kostgrondjes en zijn nog steeds niet gecompenseerd door Staatsolie of de overheid.

Het spuien zal volgens Staatsolie op het z.g. minimale spuiniveau plaatsvinden, hetgeen inhoudt dat slechts laaggelegen gronden direct langs de rivier – stroomafwaarts van de dam – wateroverlast zullen ondervinden.

BEKIJK OOK
Stille loop en petitie om aandacht te vragen voor kindermisbruik- en handeling

Het vooruitzicht is dat de spuioperatie tot en met eind februari 2023 zal worden gecontinueerd.

“Wij vertrouwen erop dat u betrokkenen tijdig en omstandig informeert over deze aanstaande spuioperatie van SPCS. Ter oriëntatie: de gevolgen van de aanstaande spuioperatie zullen hooguit vergelijkbaar zijn met die van de spuioperatie welke wij in het jaar 2021 hebben gevoerd”, staat in een brief aan districtscommissaris Ludwig Mendelzoon en het Platform van kapiteins in Brokopondo.