“Discussie gevangenneming ex-legerleider Bouterse na veroordeling afgesloten met uitspraak CHof”

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Constitutioneel Hof (CHof) heeft geoordeeld dat de Gewijzigde Amnestiewet van 5 april 2012, in strijd is met de Grondwet van ons land en mensenrechtenverdragen die door Suriname zijn geratificeerd.

Advocaat Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8-decemberstrafproces in Suriname, zegt aan ABC dat het besluit van het CHof twee discussies definitief beëindigt.

In eerste instantie kan niemand meer zeggen dat de verdachten vrijgesteld kunnen worden van straf na een veroordeling.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Nieuwe behandeling om buik snel platter te krijgen erg populair in Suriname

En ten tweede hoeft men niet meer te praten over een eventuele intrekking van de Gewijzigde Amnestiewet, zoals gevraagd werd door de Stichting 8-december 1982.

Het CHof heeft zich laten leiden door het Internationaal recht. Inmenging in een rechtszaak is niet toegestaan; hetgeen de Amnestiewet wel doet, waardoor er geen sprake is van het recht op een eerlijk proces.

De gepleegde criminele daden op 7, 8 en 9 december 1982 komen niet in aanmerking voor amnestie omdat er geen algemeen belang behartigd wordt met de wet. Er is sprake van een zelf-amnestiewet, stelt het CHof.

Het Hof komt tenslotte tot het oordeel dat de Waarheids- en verzoeningscommissie nooit is ingesteld.

De NDP zal zich beraden over de uitspraak van het CHof, was de eerste reactie van de NDP’ers Jennifer Vreedzaam en Danielle Sumter die de zitting hadden bijgewoond. Beiden hebben hun eigen zienswijze die verschilt met de uitspraak van het CHof.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten