Deryck Ferrier op 87-jarige leeftijd overleden

GFC NIEUWSREDACTIE- De beroemde landbouwkundige en socioloog, Deryck Ferrier – zoon van de eerste president van Suriname, Johan Ferrier – is vanochtend op 87-jarige leeftijd overleden.

Hij was sinds 1971 algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (Ceswo) en werd bekend om zijn sociaalwetenschappelijke publicaties. Minder bekend is zijn literaire werk.

Deryck Ferrier – broer van dichteres Cynthia McLeod en de schrijver Leo Ferrier, is de oudste zoon van Johan Ferrier.

Hij ging naar de HBS in Utrecht en naar de Rijks Hogere School voor Tropische Landbouw in Deventer, waar hij in 1954 afstudeerde. Twee jaar later begon hij als leraar landbouw bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Suriname.

Vervolgens hervatte hij in 1961 zijn studie aan de University of Wisconsin-Madison en slaagde hier in 1965 met de graad Master of Science in sociologie.

In 1971 voltooide hij zijn proefschrift met de titel De verstedelijking van Suriname. Voor de uitgave wilde hij echter geen concessies doen, waardoor het financieel niet haalbaar werd en hij niet promoveerde.

In mei 2019 werd hij alsnog wetenschappelijk bekroond met een eredoctoraat van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

In 1971 vertrok hij bij het ministerie en richtte hij het onderzoeksbureau Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (Ceswo) op. Hier bleef hij de rest van zijn carrière voor werken.

Daarnaast had hij verschillende nevenfuncties, zoals van 2001 tot 2010 als president-auditor voor de Landbouwbank.