fbpx

De rijstrat is er altijd geweest en zal er ook altijd zijn

GFC NIEUWSREDACTIE- De rijstrat die nu sterk in aantal is toegenomen in het westelijk district Nickerie in Suriname, waarbij er sprake is van een ernstige rattenplaag, is er altijd geweest en zal er ook blijven.

Wel moeten wij het naar beheersbare proporties terugbrengen, waardoor rijstboeren en groentenverbouwers veel minder last van ondervinden. Dit laat een vertegenwoordiger van het Anne Van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) doorschemeren.

De commissie hield een spoed ontmoeting met de Nickeriaanse pers over de huidige situatie rond de rattenplaag in delen van het district.

Boeren moeten zich gezamenlijk houden aan de vastgestelde inzaai schema. Door optijd aan grondbewerking, inzaai en afoogsten te doen, wordt voorkomen dat de ratten gedurende het heel jaar voeding hebben.

BEKIJK OOK
Beach cleanup om mensen bewust te maken van belang oceanen vrij te houden van zwerfvuil

Ook het regelmatig onderhouden van de perceeldammen, bermen en overwoekerde terreinen zal ervoor zorgen dat de ratten geen onderkomen hebben.

Radha Ramjatan van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) Nickerie gaf aan dat de boeren nu niet op blote voeten hun arealen moeten betreden, maar met laarzen aan. Ook het gebruik van rubberen handschoenen wordt sterk aanbevolen door de arts.

In Nickerie heerst er al geruime tijd een rattenplaag in de gebieden Wageningen, Middenstandspolder en te Groot en Klein Henarpolder.