fbpx

Wéér vrouw dood door geweld: wat doen we verkeerd?

INGEZONDENVrouwen die worden vermoord omdat ze vrouw zijn. Het heet femicide en er moet veel meer aandacht voor komen.

Bijna 60% van de vrouwen die door geweld om het leven komt, wordt vermoord door een ex of de partner. Elke vrouw kan dit meemaken, zeggen deskundigen.

Partnergeweld treft namelijk vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden en komt in ieder milieu en in alle lagen van de bevolking voor.

Deze week werd de samenleving wederom binnen korte tijd opgeschrikt door een moord op een vrouw. Er gaat geen dag voorbij of vrouwen worden slachtoffer van geweld, al dan niet in het zicht van de samenleving.

Vrouwen zijn vijf keer vaker dan mannen slachtoffer van structureel geweld. Ondanks voorlichting en diverse acties van maatschappelijke organisaties blijkt er een toename van partnergeweld.

Wat doen we verkeerd? Is de aanpak verkeerd? Zouden wij de zaak misschien niet anders moeten benaderen, omdat de voorlichting en acties vanuit de samenleving en maatschappelijke organisaties voornamelijk gericht zijn op het empoweren van de vrouw.

BEKIJK OOK
Advocaten Saya vinden dat hij niet de juiste medische behandeling krijgt, hij is diabeet, heeft een nieraandoening en plast soms bloed

Terwijl we streven naar gendergelijkheid merken we dat mannen in het proces worden vergeten en achterblijven. Zou de aanpak niet meer man-gerelateerd moeten zijn? Waarom kijken we niet naar het probleem als een mannenzaak?

Negen van de tien daders zijn man. Daders van geweld groeien op in een cultuur waarin het schijnbaar normaal is om zo met vrouwen om te gaan. Als je daar niets aan doet, houd je het in stand.

We maken allemaal onderdeel uit van dezelfde cultuur, dus als je altijd wegkijkt, ben je ook deel van het probleem. Mannen moeten van jongs af leren omgaan met hun emoties, waardoor ze later kunnen dealen met onder meer ‘het verlies van een vriendin of levenspartner’.

UMA Suriname

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Suriname heeft een ernstig probleem: erg dom redeneren komt steeds vaker voor