fbpx

China’s Xi heeft het leger bevolen om klaar te zijn voor de invasie van Taiwan tegen 2027, zegt CIA-directeur Burns

GFC NIEUWSREDACTIE- CIA-directeur William Burns heeft onthuld dat de Chinese president Xi Jinping het leger van zijn land heeft geïnstrueerd “om tegen 2027 klaar te zijn om een succesvolle invasie” van Taiwan uit te voeren.

Burns maakte de opmerking tijdens een evenement aan de Georgetown University, waar hij ook zei dat hij gelooft dat Xi de langdurige en kostbare invasie van Oekraïne door de Russische president Vladimir Poetin nauwlettend in de gaten heeft gehouden.

Peking is verwikkeld in een gespannen territoriaal geschil met het eiland, waarvan het beweert dat het deel uitmaakt van China.

“Wat Taiwan betreft, denk ik dat ik zou zeggen dat onze beoordeling bij de CIA is dat ik de ambities van president Xi met betrekking tot Taiwan niet zou onderschatten. Hij is daar in de loop der jaren vrij duidelijk over geweest,” zei Burns. “Ik denk dat hij heel goed heeft gekeken – zo lijkt het ons – Poetins ervaring in Oekraïne en daar ook een beetje onrustig en ontnuchterd door is geweest.

“We weten dat hij het Volksbevrijdingsleger heeft geïnstrueerd om tegen 2027 klaar te zijn om een succesvolle invasie uit te voeren,” vervolgde Burns.

OOK INTERESSANT
Noord-Korea beweert dat bijna 800.000 zich hebben aangemeld om tegen de VS te vechten

“Nu betekent dat niet dat hij heeft besloten om een invasie uit te voeren in 2027, of een ander jaar, maar het is een herinnering aan de ernst van zijn focus en zijn ambitie,” voegde Burns eraan toe.

“Daarom denk ik dat het heel erg in ons belang is als beleidskwestie in de Verenigde Staten om onze toewijding aan de status quo duidelijk te maken, om duidelijk te maken dat we als land niet geïnteresseerd zijn in het veranderen van die status quo, dat we diep gekant zijn tegen iedereen die dat eenzijdig probeert te veranderen, vooral door het gebruik van geweld, ” zei de CIA-directeur ook.

“En om alles te blijven doen wat we kunnen om Taiwan te helpen zichzelf te verdedigen en na te denken over hoe we dat het beste kunnen doen om een soort diep ongelukkig conflict voor alle betrokkenen, inclusief China, af te schrikken,” concludeerde hij.

Burns opmerkingen kwamen toen meer dan een dozijn Chinese militaire vliegtuigen en vier marineschepen vrijdagochtend rond Taiwan werden gedetecteerd, zeiden defensiefunctionarissen.