fbpx

China zegt het recht te hebben om geweld te gebruiken tegen Taiwan

GFC NIEUWSREDACTIE- China behoudt zich het recht voor om geweld te gebruiken tegen Taiwan als laatste redmiddel in dwingende omstandigheden, hoewel vreedzame hereniging de eerste keuze is, heeft een woordvoerder van de Communistische Partij gezegd.

Hereniging van China en Taiwan komt tegemoet aan de belangen van iedereen, inclusief Taiwanese landgenoten, vertelde Sun Yeli zaterdag op een persconferentie in Peking.

Sun zei dat Peking alles in het werk zal stellen om Taiwan vreedzaam onder zijn controle te krijgen. Maar hij zei dat China niet zou tolereren wat hij een beweging naar volledige onafhankelijkheid noemde, gesteund door hardliners op het eiland en hun overzeese geldschieters – vermoedelijk de Verenigde Staten, de belangrijkste bron van militaire en diplomatieke steun van Taiwan, ondanks het gebrek aan formele betrekkingen in eerbied voor Beijing.

BEKIJK OOK
WK-demonstrant stormt veld binnen met regenboogvlag en draagt T-shirt met de tekst 'Save Ukraine' en 'Respect for Iranian Women'

Taiwan leeft al tientallen jaren onder constante dreiging van een invasie door China, dat claimt dat het democratisch geregeerde eiland als onderdeel van zijn eigen grondgebied op een dag in beslag wordt genomen, desnoods met geweld.

Peking heeft zijn claim op Taiwan geïntensiveerd sinds Tsai Ing-wen in 2016 voor het eerst tot president in Taiwan werd gekozen, bewerend dat ze een “separatist” is en weigerde met haar in zee te gaan.

Het heeft geprobeerd Taipei diplomatiek te isoleren en heeft herhaaldelijk gezegd dat het gebruik van geweld een optie is om het eiland onder zijn controle te brengen.