fbpx

Caricom pleit op G20 voor actieplan en mechanisme inzake voedselveiligheid

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) van Suriname heeft tijdens de G20-top op Bali, Indonesie gepleit voor een wereldwijd actieplan en een geïntegreerd mechanisme inzake voedselveiligheid.

De bewindsman deed dit namens president Chandrikapersad Santokhi die zich in zijn hoedanigheid van Caricom-voorzitter heeft laten vertegenwoordigen.

Ramdin begon zijn toespraak op het stuk van voedsel- en energiezekerheid door aan te geven dat deze de kern vormen van samenlevingen en economieën. Hij stelde voor hieraan ook waterbeveiliging toe te voegen.

Voedsel mag volgens de bewindsman geen luxeartikel worden en er moet alles aan worden gedaan om te voorkomen dat voedselzekerheidsuitdagingen aanleiding geven tot toekomstige conflicten of slagvelden, aangezien het aantal vruchtbare landbouwgronden mede door klimaatverandering afneemt.

Gegevens uit de laatste publicatie van het Report on the State of Food and Nutrition Security (SOFI), in 2021, concluderen dat voedselonzekerheid 40 procent van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied trof; dit was 10% meer dan voor de rest van de wereld.

Dit wordt nog verergerd door de stijgende inflatie in de hele regio. Minister Ramdin zegt verder dat tekorten aan kunstmest, de inefficiënte distributie en de voortdurende stijging van de rentevoeten geen enkele vorm van troost bieden aan potentiële investeerders in de sector.

BEKIJK OOK
NH installeert commissie ter bescherming van Surinaams belang bij Iamgold

Dit is niet duurzaam en daarom is het van cruciaal belang dat alle landen en de internationale voedselindustrie (IFI) zich ertoe verbinden een specifiek wereldwijd actieplan te ontwikkelen om herstel en groei op het gebied van voedselzekerheid, klimaat, landbouwinnovatie en duurzame productiviteitsgroei te beheren en te stimuleren.

Al deze thema’s en beleidsterreinen zijn volgens de BIBIS-minister met elkaar verbonden. “Daarom zullen geïsoleerde oplossingen nooit volstaan; er moet een meer geïntegreerd, doeltreffend en alomvattend mechanisme voor technische en financiële bijstand worden aangenomen.” Minister Ramdin gaf aan dat de Caricom-regio een alomvattend antwoord en stappenplan heeft ontwikkeld om de uitdagingen aan te gaan en de landbouwsector in de regio te laten groeien.

Hij informeerde de G20 dat het Caricom’s intentie en programma is om de voedselimport de daarmee gepaard gaande rekening tegen 2025 met 25% te verminderen.