fbpx

CARICOM-landen tekenen Partnership Agreement met Afreximbank

GFC NIEUWSREDACTIE- Op de eerste dag van het African Caribbean Trade & Investment Forum (ACTIF) heeft de Afreximbank aangekondigd van plan te zijn in de toekomst de Caribbean Exim Bank op te zetten.

De Afreximbank, de African Export-Import Bank, is de belangrijkste multilaterale financiële instelling in Afrika. De handelsbank die in Cairo, Egypte, gevestigd is, levert financiële diensten aan 50 Afrikaanse landen.

Afreximbank ziet grote potentie in de samenwerking tussen het Afrikaanse continent en het Caribisch gebied en is daarom ook een van de organisatoren van ACTIF22. Om deze potentie verder te stimuleren, is de bank bereid om 700 miljoen Dollars te investeren in onze regio, zodra er een regionaal kantoor geopend is. Dit gebeurt vooruitlopend op de opening van de Caribbean Exim Bank.

Om hun commitment te tonen is er reeds een partnership agreement ondertekend tussen de bank en een deel van de CARICOM-landen. De volgende CARICOM-landen hebben getekend tijdens de ACTIF22:

Barbados, Suriname, Saint Kitts & Nevis, Dominicaanse Republiek, St. Lucia en St. Vincent & the grenadines.

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de openingsceremonie van het eerste Afri-Caribbean Trade & Investment Forum in Bridgetown, Barbados een speech gehouden als voorzitter van CARICOM.

BEKIJK OOK
Indien uitvoering Kalina en Lokono vonnis uitblijft: VIDS zal niet aarzelen om internationale wegen te bewandelen

Tijdens de opening waren er verschillende staatshoofden en andere vertegenwoordigers aanwezig uit het Caribisch gebied en het Afrikaans continent.

De president legde in zijn speech donderdag de nadruk op de eenheid die voortkomt uit de gedeelde geschiedenis van het Caribisch gebied en het Afrikaans continent. Dit moet de basis zijn voor samenwerking op vele vlakken.

De huidige handelsrelatie beperkt zich tot enkele landen zoals Marokko, Ghana en Nigeria. De uitbreidingsmogelijkheden zijn groot en moeten benut worden. Als eerste stap heeft president Santokhi al ervoor gezorgd dat mensen uit Afrika al visumvrij naar Suriname kunnen reizen. Het eerste Africaribbean Trade and Investment Forum, is de volgende stap in het vormen van partnerschappen.

De Afrikaanse invloeden zijn merkbaar in Suriname, zo worden er oorspronkelijk Afrikaanse methoden gebruikt: chemicaliën vrij verbouwen van gewassen.

De president sprak de hoop uit dat de eenheid tijdens de conferentie mee genomen wordt in de komende jaren en dat dit tot uiting komt in toekomstplannen. Dit sloot goed aan op het thema van het Forum: “One people, one destiny, uniting and reimagining our future.”