fbpx

Canadese ambassadeur bezoekt Brokopondo

GFC NIEUWSREDACTIE- Terwijl Canada 45 jaar diplomatieke betrekkingen met Suriname blijft vieren, maakte ambassadeur Berman zijn eerste reis buiten Paramaribo en bezocht hij het district Brokopondo.

De reis naar het district was gepland om twee lopende projecten van het Canada Fund for Local Initiatives (CFLI) te bezoeken.

Het eerste project dat wordt uitgevoerd in samenwerking met IamGold, is de bouw van een verpakkingsfaciliteit in de gemeenschap van Asigron (Victoria) om producten van de Bonanza-boerderij te verpakken.

Er werd ook geld verstrekt om een waterpomp voor de boerderij te leveren.

De verpakkingsfaciliteit en boerderij zullen werkgelegenheid genereren voor Asigron en de nabijgelegen gemeenschappen en volgens Linus Diko, Chief Executive Officer van Bonanza farms, maakt dit initiatief deel uit van een langetermijnplan om de gemeenschappen een duurzaam inkomen te bieden door middel van landbouw.

Momenteel verkoopt de Bonanza-boerderij het grootste deel van zijn producten aan IamGold, maar de CEO hoopt het bedrijf uit te breiden om andere bedrijven zoals hotels en zelfs de olie-industrie te bedienen.

Tijdens het bezoek benadrukte een van de kapiteins uit de gemeenschap dat hoewel de faciliteit zich in Asigron bevindt, deze ten goede komt aan de hele Brokopondo en bij uitbreiding Suriname.

Na het verlaten van de boerderij ontving de ambassadeur een warm welkom van de districtscommissaris, Ludwig Mendelzoon en vertegenwoordiger van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Pavion Rudolf, op het kantoor van de districtscommissaris.

Pavion merkte op dat het hebben van ideeën en initiatieven zoals de verpakkingsfaciliteit op gemeenschapsniveau belangrijk is om de economische ontwikkeling te ondersteunen.

Tijdens hun vergadering deelde de districtscommissaris de behoeften en het potentieel van Brokopondo en de landbouw- en toerismeplannen die zijn kantoor zou willen nastreven om inkomsten voor de gemeenschap te genereren.

Ambassadeur Berman bedankte hem voor het warme welkom dat hij van het district kreeg en legde uit dat hij, hoewel hij niet in Suriname woont, van plan is het land vaak te bezoeken om een actieve relatie met partners te onderhouden.

BEKIJK OOK
Santokhi blikt terug op 50 jaar Caricom-Cuba

Hij deelde ook met het team enkele van de beschikbare mogelijkheden om toegang te krijgen tot financiering uit Canada.

Later op de middag bezocht de ambassadeur het andere Canada Fund for Local Initiatives-project dat wordt uitgevoerd door de Foundation for the Development of Rural Communities (SORG) in de Brownsweg-gemeenschap.

Dit project heeft tot doel personen in de gemeenschap, meestal vrouwelijke boeren, uit te rusten met de technieken die nodig zijn om hun landbouwpraktijken verder te ontwikkelen en de vrouwen kregen ook gratis benodigdheden om hun boerderijen te ondersteunen.

Via het project werd ook een partnerschap gesloten met een groothandelsinkoper om producten van deze vrouwen te kopen om hen een vast inkomen te bieden.

Ter gelegenheid van het bezoek van de ambassadeur organiseerden de vrouwen van Brownsweg een minibeurs en toonden ze een aantal van hun lokaal geproduceerde items.

Zowel de districtscommissaris als de heer Pavion, leiders van andere vrouwenorganisaties en leden van de gemeenschap waren ook aanwezig op de beurs.

De ambassadeur bedankte SORG voor het werk dat ze met de vrouwen doen en verklaarde dat Canada zich inzet om
vrouwen, kinderen en kwetsbare groepen waar mogelijk te ondersteunen.

De ambassadeur sloot zijn tijd in Brokopondo af met een rondleiding door de IamGold Rosebel-mijnen en had een discussie met hen over hun activiteiten en hoe IamGold samenwerkt met de omliggende gemeenschappen.

In de komende dagen zal de ambassadeur zich bezighouden met andere activiteiten terwijl Canada zijn betrekkingen met Suriname blijft verdiepen.