fbpx

Brunswijk: optreden tegen krachten die koers opstuwen

GFC NIEUWSREDACTIE- De regering zal maatregelen treffen tegen krachten die bewust de koers opstuwen.

“Wij gaan optreden tegen eenieder die de koers opdrijven, ook al zijn dat de banken. De koers mag niet naar SRD 30 voor de US-dollar”, zegt vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.

Hij zegt dat er voldoende mechanismen zijn om de koers weer te laten dalen, maar zal de regering de noodzakelijke maatregelen treffen en hard optreden tegen personen die onnodig de koers opstuwen.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de afgelopen week de koers voor de US-dollar officieel bijgesteld naar SRD 26. Dit terwijl eerder werd gezegd door de monetaire autoriteiten dat er geen reden is die een koers van boven de SRD 21 rechtvaardigt.

BEKIJK OOK
Financiën heeft nog geen US-dollars beschikbaar gesteld aan importeurs

Na een jaar van redelijke stabiliteit is er afgelopen tijd weer onrust aan het front van de valutakoersen. Met name de vraag naar Amerikaanse dollars is groot, terwijl die moeilijk of nauwelijks te verkrijgen zijn.

De stijgende dollarkoers wordt voor een belangrijk deel geweten aan de wereldwijde financiële crisis als gevolg van de oorlog in de Oekraïne. Maar volgens VHP-parlementariër Sham Binda gaat het ook om een vertrouwenscrisis vanwege het regeringsbeleid.