fbpx

Brunswijk: IMF-programma aangepast uitvoeren

GFC NIEUWSREDACTIE- Om het volk niet te tergen, moet de Surinaamse regering het lopend programma van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aangepast uitvoeren.

Met het IMF dient er opnieuw onderhandeld te worden over de hoge eisen die het fonds stelt om Suriname te helpen haar economie weer gezond te maken, zegt vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.

De vp zegt dat de eis om de wisselkoers los te laten, maakt dat de koers en de brandstofprijs de hele samenleving in een wurggreep houden. Hij zinspeelt op een koers van SRD 30 voor de US-dollar en een marktconforme brandstofprijs tussen SRD 30 en 40.

Brunswijk wijst erop dat de samenleving dit niet zal kunnen dragen en moet de regering opnieuw onderhandelen met het IMF. Dat is wat hij duidelijk zou hebben gemaakt aan president Chandrikapersad Santokhi.

BEKIJK OOK
SDG Voetbal toernooi en beurs in Latour een groot succes

In de nieuwe onderhandeling moet de regering via haar deskundigen afstemmen met het IMF om de maatregelen zodanig door te voeren dat nationale monetaire autoriteiten in staat kunnen zijn om de wisselkoers te monitoren en te controleren in het voordeel van het volk.

“Wanneer het IMF niet kan meewerken, zal de samenwerking desnoods moeten worden opgezegd,” zegt Brunswijk resoluut. De crisis in de wereld, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne was er volgens hem nog niet toen de regering een overeenkomst sloot met het IMF.