fbpx

Bladgoud van Nederlandse Gouden Koets kwam uit Suriname, blijkt uit onderzoek

GFC NIEUWSREDACTIE- Het bladgoud waarmee de Nederlandse Gouden Koets is overdekt, komt uit een goudmijn in het district Brokopondo, Suriname.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam museum in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, NICAS en het Naturalis Biodiversity Centre.

De koets dateert uit 1898 en was een geschenk aan koningin Wilhelmina van de bevolking van Amsterdam, schrijft NOS vandaag.

Waar het bladgoud precies vandaan kwam, was tot nog toe niet bekend. Waarschijnlijk niet uit toenmalig Nederlands-Indië, want in een brochure uit 1898 werd expliciet gemeld dat het niet was gelukt om het goud voor het rijtuig uit Celebes te halen. Er werd wel gedacht aan Suriname, maar daarvoor was geen bewijs.

Na een ingewikkeld en langdurig onderzoek kwam er recent eindelijk een doorbraak en bleek dat het goud van de Gouden Koets sterk verschilt van de monsters uit Zuid-Afrika en het meest overeenkomt met goud uit een goudmijn aan de Surinamerivier, in de regio Brokopondo.

BEKIJK OOK
Pertjajah Luhur verstrekt 300 schoolpakketten aan scholieren

Die ontdekking kan discussie opleveren. De Gouden Koets is al omstreden, vooral vanwege het zijpaneel Hulde der koloniën. Daarop is een witte vrouw op een troon te zien, met daaromheen mensen met een donkere huidskleur die voor haar buigen en geschenken aan haar voeten leggen.

Dat de onthulling komt op het moment dat premier Mark Rutte aan een werkbezoek aan Suriname begint is toeval, zeggen de onderzoekers.

Foto: NOS/ANP