fbpx

Bidens ontmoeting met Xi is de belangrijkste van zijn leven

GFC NIEUWSREDACTIE- De ontmoeting van president Joe Biden met de Chinese president Xi Jinping op maandag wordt de belangrijkste van zijn leven.

De Amerikaanse president moet ervoor zorgen dat Xi niet wegkomt van hun uitwisseling met een verkeerd begrip of een verkeerde mening van zijn tegenstander.

Dit wordt Bidens eerste ontmoeting met Xi sinds hij president werd.

Biden is ouder geworden sinds Xi hem voor het laatst ontmoette tijdens diens staatsbezoek aan de Verenigde Staten in 2015. Het is dus volgens critici belangrijk dat Biden Xi laat zien dat hij het vertrouwen heeft in de Amerikaanse regering en het leger. Het belang van dit begrip kan worden bepaald door één woord: Taiwan.

Een groeiend aantal Amerikaanse militaire analisten gelooft nu dat Xi een aanval op Taiwan kan bevelen tussen 2023-2027. Maar sinds hij president is geworden, heeft Biden vier keer beloofd dat het Amerikaanse leger zal ingrijpen in de verdediging van Taiwan in het geval van een dergelijke aanval.

BEKIJK OOK
Doden na aardbeving op Java passeert de 100

Gezien het feit dat Xi de absorptie van Taiwan door de Communistische Partij beschouwt als de ultieme vervulling van zijn lot, zijn de risico’s van een oorlog tussen de VS en China nu aanzienlijk.

Biden moet er dus voor zorgen dat Xi geen gevoel heeft dat hij zwak of onzeker is. Als hij er niet in slaagt resoluut te lijken, riskeert Biden Xi uit te nodigen om tegen Taiwan op te treden voordat een mogelijk meer havikachtige Amerikaanse president en het Congres aan de macht komen.

Biden moet zich dus tonen als gecomponeerd en zelfverzekerd. Xi en zijn handlangers zullen Biden ijverig in de gaten houden voor elk teken van zwakte of mentale kwetsbaarheid.

Er kunnen geen uitglijders zijn. Naast deze basisvereiste moet Biden echter een boodschap van kracht uitdragen, zeggen de analisten.