België in top vijf plekken Europa met hoogste aantal in beslag genomen cocaïne

drugs coke cocaine

GFC NIEUWSREDACTIE- Als enige Europese land staat België in de top vijf van plekken met de hoogste hoeveelheden aan in beslag genomen cocaïne.

De meeste ladingen worden verstuurd vanuit Ecuador, meldt De Standaard.

Een update over de Europese drugsmarkt, opgesteld door politieorganisatie Europol en het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving, maakt opnieuw pijnlijk duidelijk hoe België een centrale rol speelt in de trafiek van cocaïne en intussen ook methamfetamine.

Politie en douane namen vorig jaar in verschillende landen niet minder dan 194 ton cocaïne in beslag die verband hield met Antwerpen.

Een groot deel daarvan, bijna negentig ton, werd in de haven zelf onderschept – dat cijfer raakte begin dit jaar al bekend. Als daar de vangsten in de landen van afzending worden bijgeteld, komt het totaal op bijna tweehonderd ton ‘Antwerpse’ coke, blijkt uit dit nieuwe rapport.

Voor Nederland is sprake van 73 ton in beslag genomen cocaïne in het land zelf, voor Spanje van 56 ton en voor Frankrijk ruim 19 ton. ‘Samen namen deze vier sleutellanden meer dan 240 ton cocaïne in beslag in 2021, dat is meer dan het vorige Europese record (214,6 ton) uit 2020’, is de vaststelling.

OOK INTERESSANT
Lerarenbonden in Suriname eisen gesprek met minister over onderwijskwesties

Foto: Belgaimage