AZP stopt hartoperaties

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moet na 20 jaar stoppen met het uitvoeren van hartoperaties.

Het ziekenhuis is hiertoe genoodzaakt vanwege een ernstig tekort aan de essentiële medicijnen, verbruiksmateriaal, financiële middelen en deskundig personeel, schrijft Starnieuws.

Suriname is een van de weinige landen in het Caribisch gebied die deze geavanceerde dienst kan aanbieden, ook voor een derde van de internationale tarieven. Dit medische wapenfeit dreigt nu tot het verleden te gaan behoren.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Impotente mannen met een te klein geslachtsdeel vinden hulp uit de natuur

Hart- en longchirurg Pieter Voight en Kenneth Pickering, hoofd van het Thoraxcentrum, zijn zichtbaar gebelgd over de situatie. Zij willen werken, benadrukken ze “maar een chirurg kan een operatie niet doen als er zaken ontbreken.” De dienst ligt vrijwel stil. “Het gaat niet om een staking, beklemtoont Pickering.

“We hebben wat spulletjes bewaard voor een uitzonderlijk spoedgeval. Maar de geplande ingrepen bij de hartchirurgie en interventiecardiologie moeten we voor nu laten liggen,” aldus de chirurgen in gesprek met Starnieuws.

Zij roepen alle directies van ziekenhuizen, verzekeraars, beleidsmakers en de politiek op te werken aan behoud van de dienst.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten