5 AK-47 geweren in omgeving Cultuurtuinlaan uit wapendepot Bouterse

GFC NIEUWSREDACTIE- De 5 AK-47 geweren die recentelijk in de omgeving van de Cultuurtuinlaan in Suriname zijn ontdekt, komen uit het wapendepot van de ex-Surinaamse president Desi Bouterse.

Op social media circuleren beelden over de gevonden wapens.

De wapens zijn zodanig gedeponeerd dat ze gevonden konden worden. Wie de wapens heeft gedeponeerd, is nog niet bekend.

Op een persconferentie in juli 2021 zei de ex-bevelhebber Bouterse dat de ‘onderwereld’ bereid was de wapens, die uit zijn wapenkamer waren gestolen, terug te geven. De Surinaamse regering maakte toen duidelijk dat zij niet onderhandeld met de onderwereld.

Op die bewuste persconferentie zei Bouterse ook dat zijn kleinzoon, die in juni 2021 zelfmoord pleegde, met anderen betrokken waren bij de diefstal van de wapens.

Bouterse junior pleegde enkele dagen voor de ontdekking van de diefstal zelfmoord.

De gestolen wapens die eigendom zijn van het leger, zijn nu in handen van de Surinaamse onderwereld, stelde Bouterse. Volgens hem zijn de dieven bereid de wapens terug te geven.

Het is dan wel nodig dat de regering van president Chandrikapersad Santokhi een tussenpersoon aanwijst om de teruggave van de wapens in gang te zetten. Volgens Bouterse draalt de regering daarmee.

Uit het wapendepot zijn gestolen: 3 Styer rifles, 3 RPG’s, 2 multi-function heavy machine guns, 25 AK-47 geweren, 1 mitrailleur, 5 karabijnen, 6 Taurus pistolen, 1 Browning pistool, 100 handgranaten, 60 rpg rakketten en bijkans 35.000 patronen.

In deze zaak zitten nog steeds enkele personen vast. Anesh G., Shayel B., Gregory A. en Neshinhio J. worden samen met Prakaash L., Satish S. en Kenneth J. verdacht van diefstal van de wapens. Zij hebben hun betrokkenheid steeds ontkend. De zaak moet op 20 januari weer voorgaan.