fbpx

5 agenten gedood, lichamen zonder hoofd aan brug gehangen in Ecuador

GFC NIEUWSREDACTIE- De president van Ecuador, Guillermo Lasso, riep dinsdag in twee provincies de uitzonderingstoestand uit, nadat ten minste vijf politieagenten werden gedood en gevangenisbewakers werden gegijzeld in de laatste golf van aanslagen in de dodelijke bendeoorlog die het land teisterde.

De uitzonderingstoestand en nachtelijk uitgaansverbod in de kustprovincies Guayas en Esmeraldas zijn 45 dagen van kracht en stellen de regering in staat om de vrijheid van samenkomen en beweging te beperken.

Ambtenaren zeiden dat georganiseerde misdaadgroepen ten minste 13 aanvallen met explosieven en vuurwapens lanceerden tegen politie en olie-installaties als reactie op een overdracht van gevangenen uit de Guayas 1-gevangenis. De gevangenisautoriteit meldde ook dat “schoten werden afgevuurd in” de faciliteit. Meer dan 100 gevangenen zijn gedood.

BEKIJK OOK
Taliban verbiedt uitzendingen Voice of America in Afghanistan

Ecuador is de afgelopen jaren van een doorvoerroute voor drugs uitgegroeid tot een belangrijk distributiecentrum op zich, met de Verenigde Staten en Europa als belangrijkste bestemmingen.

Het moordcijfer in Ecuador verdubbelde in 2021 bijna tot 14 per 100.000 inwoners en bereikte 18 per 100.000 tussen januari en oktober van dit jaar.

In 2021 nam de politie een recordaantal van 210 ton drugs in beslag, voornamelijk cocaïne. Tot nu toe bedragen de vangsten dit jaar in totaal 160 ton.