Zo vind jij de vloer die bij je past

Het uitzoeken van de juiste vloer kan een hele uitdaging zijn. Niet alleen omdat het voor een groot deel de sfeer en warmte van je woning bepaald, maar ook simpelweg omdat een vloer een flinke uitgave is. Doorgaans kunnen de kosten voor een vloer oplopen tot wel enkele duizenden euro’s. Het is dan wel zo fijn dat je vloer ook de nodige jaartjes meegaat. Om ervoor te zorgen dat jij kiest voor een vloer die bij je past, hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet. Op deze manier zorgt je ervoor dat je een vloer kiest die je ook over enkele jaren nog steeds mooi vindt.

Budget

Allereerst is het belangrijk je budget te bepalen. Vanuit dit punt kun je namelijk kijken welk materiaal hier het beste op aansluit. Je kunt je namelijk voorstellen, dat een laminaatvloer een stuk voordeliger is dan wanneer je kiest voor een PVC of betonvloer. Doorgaans dien je rekening te houden met een prijs per vierkante meter van 15-20 euro wanneer je kiest voor laminaat. Ga je voor een PVC vloer, dan is het afhankelijk van de kwaliteit tussen de 60 en 80 euro per vierkante meter. Uiteraard kun je ook kiezen voor een PVC visgraat vloer, dan komt hier nog circa 10-15 euro per vierkante meter bovenop. Ga je voor een houten of betonnen vloer, dan ga je al snel naar de 100 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn overigens wel inclusief leggen en eventuele ondervloer.

Materiaal

Nu je weet wat je budget is, is het tijd te bepalen voor welk materiaal je gaat. Niet alleen is je budget van belang bij de keuze voor je materiaal vloer, maar ook de ruimte waar de vloer wordt gelegd en ook het onderhoud. Wanneer je namelijk een onderhoudsvrije vloer wilt, dan is de keuze voor een houten vloer niet de verstandigste. Doorgaans wordt er daarom vaak gekozen voor betonlook vloer of PVC vloer. Deze zijn qua onderhoud het meest vriendelijk en hebben een lange levensduur. Let wel op, dat welke vloer je ook kiest er altijd enige vorm van onderhoud noodzakelijk is om je vloer optimaal tot z’n recht te laten komen.

Kleur

Naast de keuze voor het materiaal is de kleur uiteraard niet geheel onbelangrijk. Het grote voordeel van de meeste vloeren, is dat je bijna iedere vloer in de gewenst vloer kunt krijgen. Of je nu kiest voor een PVC, laminaat of gietvloer betonlook, het kan vaak allemaal in de kleur die jij wenst. Echter is het wel belangrijk goed rekening te houden met de overige kleuren in je interieur. Vooral wanneer je enkel kiest voor een andere vloer is het goed te kijken welke kleuren op dit moment binnen je interieur de boventoon voeren. Heb je een ietwat donkere stijl, dan zal he verstandig zijn te kiezen voor een wat lichtere vloer. Dit zorgt niet alleen voor een frisse look, maar zal ook zorgen voor een optisch ruimer ogend geheel.