fbpx

Ziekenhuizen in Haïti bereiden zich voor op sluiting vanwege tekort brandstof

GFC NIEUWSREDACTIE- Ziekenhuizen die voor elektriciteit in de hoofdstad van Haïti afhankelijk zijn van door brandstof aangedreven generatoren, hebben gewaarschuwd dat ze gedwongen zouden kunnen worden te sluiten, aangezien een bendeblokkade op de belangrijkste brandstofterminal in Port-au-Prince de onveiligheid in het land verergert.

Bendes in Port-au-Prince groeven eerder deze maand loopgraven en blokkeerden de weg naar de Varreux-terminal met zeecontainers om te protesteren tegen de aankondiging van de regering dat ze van plan was de brandstofsubsidies te verlagen vanwege de hoge kosten ervan.

Driekwart van de grote ziekenhuizen in Haïti wordt getroffen door het gebrek aan brandstof, zei het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) deze week in een verklaring, daarbij verwijzend naar gegevens die zijn verzameld door de Wereldgezondheidsorganisatie.

“Sommige ziekenhuizen kunnen geen nieuwe patiënten opnemen en bereiden zich voor om te sluiten. Het bieden van steriele omstandigheden voor medische interventies wordt een steeds grotere uitdaging en het conserveren van vaccins als gevolg van de verstoring van koelketenfaciliteiten is problematisch geworden”, aldus UNICEF.

BEKIJK OOK
Paus ontslaat wereldwijd katholiek liefdadigheidsleiderschap, benoemt commissaris

Het voegde eraan toe dat ongeveer 22.100 kinderen onder de vijf jaar, evenals meer dan 28.000 pasgeborenen, het risico liepen om de komende vier maanden geen “essentiële gezondheidszorg” te ontvangen.

Het Bernard Mevs-ziekenhuis in Port-au-Prince zei dinsdag dat het op personeel en diensten bezuinigde als gevolg van het gebrek aan brandstof. “Gezien deze moeilijke en trieste realiteit, kunnen we niet zeggen wanneer het ziekenhuis de normale operaties kan hervatten als dit tekort aanhoudt”, zei het ziekenhuis in een verklaring die op Facebook werd gedeeld.