fbpx

Zelensky zegt dat Oekraïne ‘herboren’ werd toen Poetin het land binnenviel

GFC NIEUWSREDACTIE- Terwijl het door oorlog verscheurde Oekraïne woensdag zijn 31-jarige onafhankelijkheid van de voormalige Sovjet-Unie vierde, zei president Volodymyr Zelensky dat zijn land ‘herboren’ was toen Rusland het in februari binnenviel.

Zelensky stuurde in een emotionele toespraak woensdag, ter herdenking van meer dan drie decennia van onafhankelijkheid, een boodschap van solidariteit naar zijn onderdanen.

“Een nieuwe natie die op 24 februari om 4 uur ’s nachts ontstond. Niet geboren, maar herboren. Een natie die niet huilde, niet schreeuwde, niet bang werd. Niet weggelopen. Gaf niet op. Vergeet dat niet”, zei hij.

“Wij zijn het vrije volk van het onafhankelijke Oekraïne. Na zes maanden van pogingen om ons te vernietigen, zijn wij het vrije volk van het onafhankelijke Oekraïne. En dit is de waarheid over onze toekomst. Het vrije volk van het onafhankelijke Oekraïne,” voegde hij eraan toe.

BEKIJK OOK
Tropische storm teistert Curaçao

Oekraïne Onafhankelijkheidsdag viel samen met zes maanden sinds Vladimir Poetin’s grootschalige invasie van Oekraïne begon. Uit angst voor een nieuwe aanval voor Rusland heeft het land een verbod op vieringen ingesteld.

De 44-jarige leider, die in een opgenomen toespraak voor het centrale monument van Kiev sprak, zei: “we zullen niet uit angst aan de onderhandelingstafel gaan zitten, met een pistool op ons hoofd gericht. Voor ons is het meest verschrikkelijke ijzer niet raketten, vliegtuigen en tanks, maar boeien. Geen loopgraven, maar boeien.”

Ondertussen vertelde de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu op een bijeenkomst van ministers van Defensie in Oezbekistan dat het land opzettelijk zijn “speciale militaire operatie” in Oekraïne had vertraagd om burgerslachtoffers te voorkomen.