fbpx

Zal Suriname weer uitstel van betaling vragen aan schuldeisers?

INGEZONDEN– De deadline met internationale schuldeisers om de rente op de Oppenheimer-lening te betalen, verloopt op 31 maart.

Het is de regering van Suriname in oktober 2020 gelukt om uitstel van rentebetaling en aflossing te krijgen voor een lening van 46 miljoen Amerikaanse dollar, nadat de schuldeisers van de zogenoemde Oppenheimer-lening instemden met een uitstel van betaling tot en met 31 maart 2021.

De regering Santokhi heeft deze obligatielening ‘geërfd’ van het vorige kabinet onder leiding van Desi Bouterse. Omdat Suriname er economisch erg slecht voor staat en betere tijden nog niet in zicht zijn, is uitstel van betaling gevraagd.

Door financieel wanbeleid van ex-president Bouterse heeft het land een staatsschuld van ruim 2,5 miljard euro opgebouwd. Dat komt overeen met ruim 80 procent van het bruto binnenlands product. De rente op de obligatieleningen, zo’n 22 miljoen euro, kan Suriname niet betalen.

Oktober 2020 was overigens de tweede keer dat om uitstel van betaling door Suriname werd gevraagd. De leningen zijn onder zulke zware voorwaarden afgesproken, dat de schuld elke keer dat er te laat wordt betaald, groeit.

OOK INTERESSANT
Dode na botsing tussen vrachtauto en personenwagen

Nu ruim 5 maanden verder is de financieel-economische situatie in Suriname niet veranderd. De regering heeft hier en daar wat kunnen bezuinigen, maar dat geld is haast niet genoeg om te starten met de aflossing van de leningen, omdat de regering met heel veel moeite de overheidssalarissen kan uitbetalen.

Wat ons te wachten staat, is niet duidelijk. Indien de deal met het Internationaal Monetair Fonds voor 31 maart niet wordt gesloten, zal Suriname hoogstwaarschijnlijk wederom genoodzaakt zijn voor een derde keer te vragen om uitstel van betaling. Daarbij loopt ons land de kans verder in rating te dalen als er weer niet afgelost wordt.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Desi Bouterse had veel meer gevoel voor het armoedige Surinaamse volk