fbpx

Wettelijke erkenning collectieve rechten Inheemse volken heet hangijzer op 8ste VIDS-conferentie

GFC NIEUWSREDACTIE- Een heet hangijzer op 8ste VIDS-conferentie bleef de wettelijke erkenning van de collectieve rechten van Inheemse volken, in het bijzonder de grondenrechten.

De conceptwet hierover is bij De Nationale Assemblee, maar wordt niet behandeld. VIDS zal besluiten welke stappen ondernomen zullen worden.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname heeft op 27 augustus een aanvang gemaakt met haar achtste conferentie te Washabo in Kabalebo (West-Suriname).

Vrijwel alle Inheemse dorpshoofden en andere vertegenwoordigers van de gemeenschappen te weten basja’s en jongeren- en vrouwenorganisaties, waren aanwezig bij de vergadering, die maandag werd afgesloten in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi.

BEKIJK OOK
Politietop Regio Midden in spoedoverleg bijeen

De conferentie wordt afhankelijk van de beschikbare middelen om de vijf jaren gehouden. Er is gesproken worden over onder andere de prioriteiten van de dorpen, het beleidsprogramma voor de periode 2022-2027 en de aanwijzing van een nieuw VIDS-bestuur.

Tijdens de conferentie zijn de demarcatiekaarten van de verschillende Inheemse gebieden in geheel Suriname gepresenteerd. Deze zijn erg belangrijk in de strijd voor de wettelijke erkenning van de collectieve grondenrechten. Door de kaarten wordt onderbouwd waar hun woon- en leefgebieden zijn.