fbpx

Wetenschappers ontdekken het echte antwoord waarom je beste ideeën komen tijdens het douchen

GFC NIEUWSREDACTIE- Zac Irving, een assistent-professor in de filosofie van de Universiteit van Virginia, legt in nieuw mede geschreven onderzoek uit waarom een dwalende geest soms creatieve oplossingen voor een probleem bedenkt wanneer een persoon bezig is met een “hersenloze” taak.

Het geheim lijkt te zijn dat de taak die voor ons ligt niet echt hersenloos is. Een gematigd niveau van betrokkenheid is vereist.

Geschreven met professor psychologie Caitlin Mills en anderen van de Universiteit van Minnesota, werd het artikel over het “douche-effect” onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts.

“Stel dat je vastzit aan een probleem,” zei Irving. “Wat doe je? Waarschijnlijk niet iets geestdodend saais zoals verf zien drogen. In plaats daarvan doe je iets om jezelf bezig te houden, zoals een wandeling maken, tuinieren of douchen. Al deze activiteiten zijn matig boeiend.”

BEKIJK OOK
Overdenking VHP bij 47 jaar staatskundige onafhankelijkheid

Onderzoek dat tien jaar geleden in het tijdschrift Psychological Science werd gepubliceerd, leek te bevestigen wat veel mensen vermoedden. Wanneer we een “niet veeleisende” taak uitvoeren, hebben onze hersenen de neiging om af te dwalen; en wanneer onze hersenen de neiging hebben om af te dwalen, neemt creativiteit over.

Foto: Alexendra Angelich, University Communications