fbpx

Werkgroep buigt zich over rattenplaag op rijstvelden Nickerie

GFC NIEUWSREDACTIE- Districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie (Suriname) heeft een werkgroep geïnstalleerd die zich moet buigen over de rattenplaagproblematiek binnen de rijstsector in het district.

Deze werkgroep moet op kort termijn met oplossingsmodellen komen voor het probleem.

Rijstboeren en groentenverbouwers in Nickerie hebben al enige tijd last van een rattenplaag. Hun aanplant wordt door deze ongedierten ernstig vernietigd.

De oorzaak van deze plaag, die overigens in landbouwgebieden over de hele wereld voorkomt, wordt gezocht in de lange natte periode die zich vanaf begin vorig jaar tot haast midden 2022 heeft voorgedaan. Hierdoor zijn de boeren niet in staat geweest om hun velden optimaal te onderhouden.

Ook het feit dat door aanhoudende regens in de vorige seizoenen padievelden niet afgeoogst konden worden maakt dat er nu meer ratten zijn dan normaal.

BEKIJK OOK
Gevechtsspecialisten Korps Speciale Troepen scherpen vaardigheden aan

Aan de boeren wordt geadviseerd gezamenlijk de bestrijding van de ratten aan te pakken waardoor ze niet van de ene veld naar de daarnaast gelegen perceel kunnen vluchten. Ook worden de landbouwers gevraagd om binnen de vastgestelde inzaaiperiode in te willen zaaien.

Er wordt door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij gewerkt aan een oplossing middels een onderzoek over hoe op structurele wijze deze rattenplaag, waarmee de rijstsector te kampen krijgt op verschillende momenten te kunnen voorkomen in de toekomst.