fbpx

Wayana-inheemsen hebben boekjes over malaria in eigen taal

GFC NIEUWSREDACTIE- Een team van het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid heeft het dorp Kawemhakan/Anapaike bezocht waar de overdracht plaatsvond van 250 kinderboekjes over malaria in de Wayana-taal.

Deze boekjes zijn bedoeld voor de Wayana-dorpen aan de Lawarivier. Katia Delvoye, BCC Coördinator van het Malaria Programma en auteur van het boekje, deed de overhandiging aan stamhoofd Ipomadi ‘Miep’ Pelenapin.

De traditionele leider, die zelf ook veel belang hecht aan een gezonde gemeenschap, schonk een paar dagen later een deel van de boekjes aan de Wayana-dorpen van de Franse kant. Dit vond plaats met de ondersteuning van Stichting Mulokot, de werkarm van het dorpsbestuur.

Het interactief leesboekje over malaria werd in 2022 ontwikkeld, en is reeds verdeeld, en gebruikt, in het Nederlands en het Trio. Dit interactieve boek, over hoe zich te beschermen en hoe transmissie te voorkomen, is nu ook aanwezig in de Wayana taal.

Het ministerie van Volksgezondheid haalde in 2022 een mijlpaal. Suriname sloot het jaar zonder nationale malaria gevallen af. Er blijven echter elke maand malaria cases uit de omringende landen Suriname binnenkomen, ook wel geïmporteerde malaria gevallen genoemd.

Elk van deze cases kan, wanneer het niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, een nieuwe malaria uitbraak in ons land veroorzaken. Alertheid van alle gezondheidswerkers, maar zeker ook van de gemeenschappen in het binnenland, blijft daarom cruciaal in de bestrijding van malaria.

Door de gemeenschappen in hun eigen taal van informatie te voorzien, wordt de drempel tot informatie-opname verlaagd, en hoopt het Nationale Malaria Programma de uitzonderlijke prestatie van nul nationale gevallen in stand te houden.

OOK INTERESSANT
Veiligheidsadviseur president geen voorstaander van BAVP-opleiding voor Chinese ondernemers en gewone burgers