fbpx

Wat te doen bij verstikking? Kind verslikt zich in snoepje en sterft (video)

GFC NIEUWSREDACTIE- Een 3-jarig meisje uit de Filippijnen kwam tragisch aan haar eind nadat ze zich verslikte tijdens het eten van snoepgoed.

Na dit geval adviseerde een arts wat te doen met mensen die stikken en moeite hebben met ademhalen, schrijft Philippines Lifestyle.

De stappen die moeten worden genomen om het leven te redden van de persoon die stikt, hangen af van de leeftijd van het slachtoffer.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Baby’s kunnen worden geboren met tanden, wat kan leiden tot verstikking

Eerst moet de mond van het slachtoffer worden onderzocht om na te gaan of het object zich diep bevindt.

Als het diep is en niet kan worden weggehaald, zijn er enkele manieren om te proberen het spul uit de keel te krijgen. Indien het slachtoffer 1 of jonger is, voer dan “rugslagen” uit.

BEKIJK OOK
Koppige roker die dreigt te stikken krijgt hulp van Jonathan Clarke

Als het voorwerp nog steeds niet kan worden verwijderd, probeer dan een “buikstoot”, oftewel de Heimlich manoeuvre waarbij het kind ligt tijdens het vastpakken. Op deze manier wordt het onderste deel van de ribbenkast van de baby zorgvuldig ingedrukt.

Als het slachtoffer twee jaar en ouder is, doe dan de Heimlich. Maar deze keer staat de patiënt terwijl de persoon die hem helpt hem van achteren vastpakt.

De redder zal de ene hand om de patiënt plaatsen en de andere hand tegen de maag duwen zodat het slachtoffer het ingeslikte voorwerp kan uitspugen.

foto: nederlandse reanimatie raad

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER