Waarom spuit er water uit je oog als je je neus heel hard snuit?

GFC NIEUWSREDACTIE- Het menselijk lichaam zit vol eigenaardigheden. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld water (of zelfs rook of melk) uit hun ogen spuiten.

Maar hoe kunnen sommige mensen ongewone vloeistoffen uit hun ogen spuiten en is het gevaarlijk voor hun gezondheid?

Het blijkt dat wanneer iemand water uit zijn oog spuit, ze druk uitoefenen op een zak in de brug van de neus (waar meestal een bril zit) die vocht vasthoudt dat uit de ogen stroomt. Deze zak wordt de traanzak genoemd en maakt deel uit van het traankanaalsysteem.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Hoge cholesterol kan pijn veroorzaken in verschillende lichaamsdelen

De traanbuizen, ook wel de nasolacrimale kanalen genoemd, zijn buizen in de onderste en bovenste oogleden die de vloeistof rond de ogen afvoeren. De kanalen leiden naar de zakjes gevuld met vloeistof.

Deze vloeistof loopt meestal weg in de neus en keel. Dit is bijvoorbeeld de reden waarom iemand een loopneus krijgt wanneer die huilt – de vloeistof uit de ogen stroomt door de traankanalen, in de zak en vervolgens naar de neus en keel.

Onderweg zijn er kleppen die meestal voorkomen dat lucht of vloeistof terechtkomen in het oog. Maar met druk kunnen sommige mensen vloeistoffen in de zak en het kanaal persen of spuiten, volgens Live Science.

Foto: WENN Rights Ltd / Alamy Stock Photo

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER