fbpx

Waar blijft het integraal ontwateringsplan?

INGEZONDEN Vooral Paramaribo is vandaag flink getroffen door de hevige neerslag van de afgelopen nacht.

Op sociale media gaan beelden viraal van ondergelopen straten, woningen en scholen. Tal van overheidskantoren, bedrijven en scholen moesten hierdoor noodgedwongen de deuren gesloten houden.

En hoewel dit een jaarlijks terugkerend probleem is dat steeds ergere vormen aanneemt vanwege klimaatsverandering, hebben achtereenvolgende regeringen gefaald om te komen met een integraal ontwateringsplan voor Suriname, met name voor Paramaribo en vooral het noorden van de stad die dicht bij de zee ligt, met extra risico op overstromingen tot gevolg.

In dat gebied zijn ook enkele nieuwe verkavelingsprojecten die nog geen goede afvoer hebben. Bepaalde straten in Noord-Paramaribo liggen bovendien lager, dus het water blijft hangen als er niet snel gepompt wordt.

De autoriteiten zijn hiervan op de hoogte, maar nog steeds zien wij geen integraal ontwateringsplan.

Over een ruimtelijke ordeningsplan wil ik het niet eens hebben. Overal wordt lukraak gebouwd en verrijzen er verkavelingsprojecten als paddenstoelen uit de grond.

Bovendien zijn afwateringssystemen verouderd, hebben pompgemalen te weinig capaciteit om de hevige en langdurige regens aan te kunnen of die zijn te oud of kapot en worden niet ingezet.

OOK INTERESSANT
Verdachten aangehouden met smokkelwaar nabij steiger te Meerzorg

Volgens een filmpje dat momenteel circuleert op social media zijn de pompen van Morgenstond in Paramaribo-Noord op dit momenteel uitgeschakeld.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken zei recent dat het nog wel even kan duren voordat de problemen zijn opgelost: “ontwatering is een dure grap, maar we zijn constant bezig om kanalen schoon te maken en goten te graven in buurten”, zei hij.

Er ligt volgens hem een plan met oplossingen om met name de pompcapaciteit op te voeren, alleen door de steeds extremere regens en de klimaatverandering moet dat plan steeds worden aangepast.

Wat wij echter zien, is dat het ministerie totaal niet in actie komt. De trenzen worden niet opgehaald en pompen die buitenwerking zijn niet hersteld.

Het is steeds dweilen met een open kraan, terwijl het ministerie overuren zou moeten draaien om het steeds terugkerend probleem integraal aan te pakken, vooral met het oog op klimaatveranderingen.

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud