fbpx

VS ‘zullen niet aarzelen om te handelen’ te midden van de angst dat Iran aanvallen op Saoedi-Arabië voorbereidt

GFC NIEUWSREDACTIE- De VS zijn bezorgd dat Iran zich voorbereidt op militaire aanvallen op de energie-infrastructuur in Saoedi-Arabië.

Riyad en Washington hebben naar verluidt inlichtingen uitgewisseld die suggereren dat er plannen zijn voor een reeks aanslagen.

Saoedi-Arabië en Iran zijn verwikkeld in een decennialang proxy-conflict, dat de Koude Oorlog in het Midden-Oosten wordt genoemd, en de betrekkingen zijn de afgelopen jaren verder verslechterd.

Facties gesteund door beide landen in regionale geschillen zoals Jemen, Syrië en Irak hebben elkaar bestreden, maar nu is er groeiende bezorgdheid dat een directe botsing zou kunnen opdoemen.

Het komt op het moment dat de Iraanse leiders Saoedi-Arabië beschuldigen van het aanwakkeren van de populaire anti-regeringsprotesten die zich de afgelopen weken over het land hebben verspreid.

BEKIJK OOK
Klimaatactivisten in Berlijn lijmen zich vast aan landingsbaan van luchthavens en verstoren vliegverkeer

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad heeft bevestigd dat het de situatie nauwlettend in de gaten houdt en heeft aangegeven dat een militaire reactie mogelijk zou zijn.

Een woordvoerder zei: ‘We zijn bezorgd over het dreigingsbeeld en we blijven voortdurend in contact via militaire en inlichtingenkanalen met de Saoedi’s. ‘We zullen niet aarzelen om op te treden ter verdediging van onze belangen en partners in de regio.’