fbpx

Voorwaardelijke doodstraf voor oud-minister China vanwege corruptie

GFC NIEUWSREDACTIE- De voormalige Chinese minister van Justitie Fu Zhenghua, die verschillende corruptiebestrijdingscampagnes leidde, is veroordeeld voor corruptie en omkoping.

Fu pleitte in juli schuldig aan het accepteren van 117 miljoen yuan ($ 14,7 miljoen; $ 16,5 miljoen) aan geschenken en geld voor persoonlijk gewin.

Donderdag gaf een rechtbank in Changchun hem een doodvonnis om na twee jaar om te zetten in levenslange gevangenisstraf.

Zijn veroordeling komt te midden van een plotseling hardhandig optreden tegen functionarissen voorafgaand aan een belangrijk congres van de Communistische Partij volgende maand.

BEKIJK OOK
Russische oorlogsdemonstrant schiet commandant neer die burgers probeert te rekruteren

De regerende partij van China houdt het evenement eens in de vijf jaar en deze keer zal president Xi Jinping naar verwachting een historische derde termijn krijgen en zijn greep op de macht consolideren.

Fu’s opsluiting op donderdag volgt op de veroordeling van drie andere voormalige provinciale politiechefs deze week. Alle vier de mannen worden niet alleen beschuldigd van corruptie, maar ook van ontrouw aan Xi.