Volgen van veganistisch dieet kan je jaarlijks honderden euro’s besparen

vrouw eten salade groenten dieet voeding

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een veganistisch dieet kan leiden tot een besparing van 16% op de boodschappenrekening, wat neerkomt op een besparing van meer dan €500 per jaar, zo blijkt uit recent onderzoek.

Veganistische diëten staan bekend om hun talrijke gezondheidsvoordelen.

Dr. Hana Kahleova, directeur klinisch onderzoek bij het Physicians Committee for Responsible Medicine, merkte op: “We wisten al dat een veganistisch dieet het risico op aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en obesitas aanzienlijk vermindert. Nu hebben we ook bewijs dat kiezen voor bonen in plaats van vlees aanzienlijke besparingen op je boodschappenrekening betekent.”

Het onderzoek van Dr. Kahleova en haar team analyseerde een studie waarbij deelnemers willekeurig werden toegewezen aan een veganistische of controle groep. De veganistische groep volgde een vetarm veganistisch dieet, terwijl de controlegroep geen dieetwijzigingen hoefde aan te brengen.

Bij het beoordelen van de voedselkosten werd vastgesteld dat de totale voedselkosten in de veganistische groep met 16% daalden, voornamelijk vanwege besparingen op vlees en zuivel.

OOK INTERESSANT
Verloedering in Suriname neemt ernstige vormen aan

Deze besparingen werden deels gecompenseerd door een hogere uitgave aan groenten, fruit, peulvruchten en volle granen.

Behalve de kostenbesparingen toonden de onderzoekers aan dat een vetarm veganistisch dieet leidde tot gewichtsverlies en een verbeterde lichaamssamenstelling bij volwassenen met overgewicht.