Voedsel telen in de ruimte kent nog veel uitdagingen maar successen zijn bemoedigend

Groenten 1

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Uiteindelijk is het plan, althans volgens futurologen, dat mensen de Aarde vaarwel zeggen en gaan wonen op andere planeten.

Maar hoe staat het met de voedselvoorziening?

GFC Lifestyle vroeg aan een deskundige hoe ver wij zijn met mogelijkheden van het telen van voedsel in de ruimte.

Er zijn volgens hem al stappen gezet in de richting van het telen van voedsel in de ruimte. NASA en andere ruimtevaartorganisaties hebben al verschillende experimenten uitgevoerd op het International Space Station (ISS) om te zien hoe planten groeien in microzwaartekracht.

Een van de meest bekende voorbeelden is het “Veggie Plant Growth System” van NASA. Dit experiment heeft aangetoond dat bladgroenten, zoals sla, met succes kunnen worden geteeld aan boord van het ISS. Deze groenten zijn veilig bevonden om te eten en hebben bijgedragen aan de voeding van de astronauten.

Daarnaast zijn er ook experimenten geweest met de teelt van zandraketten, tarwe, radijs en zelfs zinnia’s.

OOK INTERESSANT
Ricardo(36) woont al 15 jaar in Nederland maar heeft geen één Hollandse vriend

Hoewel deze experimenten veelbelovend zijn, staan we nog steeds aan het begin van het begrijpen hoe we voedsel op grotere schaal in de ruimte kunnen telen.

Er zijn nog veel uitdagingen die moeten worden aangepakt, waaronder de beperkte beschikbaarheid van water, de noodzaak van efficiënte recyclingsystemen, blootstelling aan kosmische straling en de psychologische effecten van het leven zonder natuurlijk licht en groen.

Het is ook belangrijk op te merken dat terwijl we nu in staat zijn om enkele soorten planten in de ruimte te telen, we nog ver verwijderd zijn van het kunnen telen van een verscheidenheid aan voedsel dat groot genoeg is om een menselijke kolonie volledig te ondersteunen.

Maar de vroege successen zijn naar zijn zeggen bemoedigend en het onderzoek gaat door.