fbpx

VN-rapport wijst op moderne slavernijpraktijk in het Chinese Xinjiang

GFC NIEUWSREDACTIE- In een speciaal rapport in opdracht van de Verenigde Naties (VN) staat dat het “redelijk was om te concluderen” dat Oeigoeren en andere etnische minderheden in China het slachtoffer zijn van door de staat gesteunde dwangarbeid en andere vormen van onmenselijke behandeling.

Het beleid van de Chinese regering in de noordwestelijke regio Xinjiang is al enkele jaren het onderwerp van internationaal onderzoek.
Meer dan een miljoen moslims, voornamelijk Oeigoeren, worden al meer dan een half decennium systematisch vastgehouden in zogenaamde “heropvoedingscentra”, suggereert onderzoek.

Gevallen van gedwongen of gedwongen arbeid als onderdeel van dit proces hebben bijgedragen aan de bezorgdheid in het Westen en geprikkelde landen, waaronder de Verenigde Staten, om wetgeving tegen het misbruik op te stellen.

BEKIJK OOK
Russische oud-president Medvedev zegt dat NAVO niet zal ingrijpen als Rusland kernwapens inzet

Peking, dat eerder het bestaan van dergelijke faciliteiten ontkende, zei later dat ze zijn gemaakt met het oog op terrorismebestrijding en deradicalisering van religieuze extremisten in Xinjiang.

In 2020 zei de hoogste gezant van China in Londen dat de centra “in overeenstemming waren met de principes en de geest” van documenten die door de VN zijn geproduceerd.

Zorgen over dwangarbeid waren een misverstand over de armoedebestrijdingsmaatregelen, aldus de regering.

Het laatste rapport, dat dinsdag beschikbaar werd gesteld door Tomoya Obokata, speciaal rapporteur voor hedendaagse vormen van slavernij voor de VN-Mensenrechtenraad, concludeerde dat dwangarbeid onder Oeigoeren, Kazachen en andere etnische minderheden “in sectoren zoals landbouw en productie” heeft plaatsgevonden in Xinjiang.

Foto: Trouw