Visserijsector Suriname verwacht dat president territoriale wateren beschermt tegen Guyanese piraten

vissersboten

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse vissector is in rep en roer door het vergunningsdispuut, dat al maanden gaande is tussen Suriname en Guyana.

“President Chandrikapersad Santokhi zorgt momenteel voor heel wat problemen in onze vissector. Hij heeft uitspraken gemaakt die ons heel wat hoofdpijn bezorgen”, zegt Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA).

Karg zegt dat er geen vergunningen versterkt mogen worden aan Guyanezen. “Wettelijk mag dat niet; het is onmogelijk. Ik weet echt niet waarom de regering overweegt om Guyanezen vergunningen te geven om te vissen in onze wateren. De Guyanezen zijn piraten, omdat zij onze visgronden leegroven zonder consequenties”, zegt Karg.

Volgens hem exporteren de Guyanezen driemaal meer vis dan Suriname en het is vis, die gevangen is in Surinaamse wateren. “De Guyanezen hebben geen vis meer op hun visgronden, daarom hebben ze zich nu gericht op onze visgronden.”

Karg zegt verder dat de Surinaamse vissers zich strak houden aan de regels, die afgesproken zijn tussen de regering en de vissector. Deze afspraken zijn vastgelegd in een managementplan. Dit plan dient voor duurzaam beheer van de natuurlijke hulpbron.

OOK INTERESSANT
Verloedering in Suriname neemt ernstige vormen aan

“Maar de Guyanezen houden zich aan geen enkele regelgeving en blijven maar leegroven. De president moet ons land, volk, onze territoriale wateren en gronden beschermen tegen deze piraten. Genoeg is genoeg! Wij moeten dit niet meer pikken. We hopen dat de president naar ons luistert en wij niet genoodzaakt zijn acties te ondernemen,” aldus Karg.

Ook voorzitter Willem Mohamedhoesein van het Visserscollectief kan zich niet voorstellen dat de regering overweegt 150 visvergunningen te verlenen aan Guyanese vissers. “Het zijn onze vissen, onze rijkdommen. Waarom moeten de Guyanezen ervan genieten? Wij gaan dit niet pikken.”